Sarai Bar-El kweekt lokale, gifvrije, biologische bloemen in Amsterdam. Haar bedrijf heet Lokale Bloemetjes. Sarai wil veel meer dan alleen bloemen verkopen. Ze strijdt voor een wereld zonder gif en voor een schone bloemensector. Daarom is Lokale Bloemetjes een crowdfunding gestart. Ik heb de teksten geschreven voor deze campagne. Het resultaat: 102% van het gewenste bedrag is gefinancierd.
Ga voor een gifvrije wereld en steun Lokale Bloemetjes in de strijd voor gezonde bloemen!
De meeste snijbloemen worden geteeld met veel gif en kunstmest. Greenpeace onderzocht onlangs verschillende bossen bloemen en trof wel 43 soorten gif aan, waaronder enkele verboden bestrijdingsmiddelen. Deze middelen verwoesten de bodem, het water en de biodiversiteit. Vind jij het nog romantisch om bloemen te krijgen die zo vervuilend zijn? Biologische bloemen kun je helaas nog maar op weinig plekken vinden. Sarai, oprichter vanLokale Bloemetjes, en haar team willen daar verandering in brengen. Zo vechten zij niet alleen voor een duurzame en lokale bloementeelt, ze willen nu ook gaan bezorgen bij jou in de buurt!
Met jouw bijdrage doe je meer dan een duurzame bloementeelt en een grotere biodiversiteit bevorderen. Je investeert in een prachtig stukje natuur aan de rand van Amsterdam. Sluit je aan en geniet voortaan op een gezonde en milieubewuste manier van jouw bosje bloemen.
Biologische bloemen
De reguliere bloementeelt zorgt voor een enorme impact op het milieu. Naast gif en kunstmest is ook het transport erg vervuilend. Lokale Bloemetjes wil met duurzaam transport laten zien dat het ook anders kan. Naast de pluktuin is er vanaf dit jaar ook de mogelijkheid om biologische, lokale bloemen geleverd te krijgen bij verschillende ophaalpunten in Amsterdam. Om de ambities te kunnen waarmaken heeft Lokale Bloemetjes investeerders nodig voor de verdere ontwikkeling van het project.
Duurzaamheid in bloementeelt
Duurzaamheid is in alle facetten van het bedrijf terug te vinden. Zo werkt Lokale Bloemetjes circulair, wordt er gecomposteerd, hergebruikt en is vervuilend transport niet nodig. De bloemen blijven langer vers omdat ze direct van het veld in de vaas terechtkomen. Voor Lokale Bloemetjes zijn niet alleen de bloemen belangrijk. De bodem, de bijen en alles wat leeft krijgt evenveel aandacht. Zo bevorder jij met jouw bijdrage of aankoop ook de kwaliteit van de tuin. Om duurzaam en biologisch te leveren moet er onder andere in een verbeterde infrastructuur en kwalitatief plantgoed geïnvesteerd worden.
Ontmoetingsplek
In de bloementuin van Lokale bloemetjes mag je zelf komen plukken. De afgelopen zomer hebben veel mensen uit Amsterdam kunnen genieten van de prachtige omgeving, de zoemende bijen en de weelde van de tuin. De tuin fungeert voor omwonenden en vrijwilligers als ontmoetingsplaats. De pluktuin organiseert regelmatig workshops en activiteiten.
Educatie en zorg
Educatie over duurzame bloementeelt vindt Lokale Bloemetjes heel belangrijk. Kinderen (en volwassenen) kunnen leren en zien waar de bloemen vandaan komen en waarom lokale bloemen beter zijn voor het milieu. In 2018 zal Lokale Bloemetjes een zorgaspect aan de tuin toevoegen. Vanaf april biedt Iambe de mogelijkheid voor mensen met een verstandelijke beperking om onder begeleiding in de bloemenpluktuin hun dagbesteding uit te voeren.
Samenwerkingsverbanden met de buurt
Lokale Bloemetjes werkt samen met andere duurzame, lokale initiatieven in de buurt. Denk hierbij aan MijnStadstuin, een broedplaats voor jonge, sociale ondernemers en De Fruittuin van West, een biologisch dynamische fruitgaard.
Wat wordt er gedaan met jouw donatie?
Plantgoed
Lokale Bloemetjes heeft middelen nodig voor de ontwikkeling van de bloementuin. Denk hierbij aan zaden en bollen maar ook vaste (meerjarige) planten zoals rozen, hortensia’s en vlinderstruiken. Deze meerjarige planten zijn beter voor natuur en milieu. Ze bloeien vroeg én laat in het jaar. Dat is van groot belang voor bestuivers omdat er in die perioden nauwelijks ander voedsel beschikbaar is.
Infrastructuur
Een goede infrastructuur maakt een wereld van verschil voor de bloemenpluktuin. Jouw bijdrage zorgt voor betegelde paden, stroom, een regenwateropvang en een filtratiesysteem om het regenwater drinkbaar te maken. Daarnaast is een irrigatiesysteem in de tuin erg belangrijk. Zo is water geven geen fulltime job meer en hebben wij meer tijd om te strijden voor een gezonde bloementeelt
Transport
Om de bloemen lokaal bij jou om de hoek te leveren, moet Lokale Bloemetje duurzaam transport aanschaffen. Dit is essentieel voor het leveren van de bloemen bij jou in de buurt.
Klik vrijblijvend op de knop “doneer nu” en scroll naar beneden om te zien wat voor leuke beloningen je voor je donatie kunt krijgen.
Foto: Kyle Glenn via Unsplash
Wil je meer lezen over duurzaamheid in de sierteeltsector? Lees dan mijn artikel over het Floriculture Sustainability Initiative.