Hoe ontwerp je een wereld waarin afval niet meer bestaat? Op de Dutch Design Week 2018 waren er voorbeelden te over van circulair design voor een circulaire economie. Designers zijn bij uitstek geschikt om innovatieve oplossingen te bedenken voor maatschappelijke problemen. Circulair design levert niet alleen nieuwe materialen op, maar ook bewustwording voor een transitie.
Fijnstof als grondstof
In Rotterdam is de luchtkwaliteit niet best. De ontwerpers van Studio Dust oogsten fijnstof langs drukke wegen en maken daar glazuur van waarmee ze servies kleuren. Zo willen ze mensen bewust maken van de troep die we dagelijks inademen.
Algen als basis voor bio-plastic
Studio Klarenbeek & Dros werkte samen met Atelier Luma aan een nieuwe plasticsoort op basis van algen. Ze maakten daarmee en prachtige set bijna lichtgevende kommen en kruiken. Samen met onderzoekers kweken ze micro-organismen die worden omgezet in biopolymeren. Deze nieuwe grondstof leent zich uitstekend voor gebruik op industriële schaal en 3D-prints. Ze wonnen met hun Algae Lab Luma de New Material Award.
Deeleconomie als vorm van circulair design
Auto’s en fietsen hoef je niet te bezitten, aldus Snappcar en Swapfiets. Liever niet zelfs, want met een abonnement op deze vervoersmiddelen, zorgen Snappcar en Swapfiets dat je auto of fiets altijd picobello in orde is en klaar voor vertrek. En wat dacht je van al die mensen die een babybedje kopen? Na een jaar is je kind eruit gegroeid en dan gaat het bed weer weg. Bettje bedacht een duurzaam gemaakt deelbed. Je betaalt niet voor het bezit, maar voor het gebruik en dat is schoner, levert minder afval op en is vaak ook goedkoper.
Circulaire economie: reduce, reuse, refurbish of refuse?
Voor de provincie Brabant schreef ik de tekst voor de stand over circulaire economie op de Dutch Design Week. Circulaire economie wordt vaak uitgelegd aan de hand van 9 R-en: van reduce en reuse, tot refurbish en refuse. In de stand kunnen bezoekers hun eigen circulaire ideeën in de bijbehorende brievenbussen gooien.
Natuurlijk zijn er talloze vormen van hergebruik en circulair gebruik van grondstoffen. Meer over circulaire economie.
Foto’s: Marjolein Bezemer @ Dutch Design Week 2018